Collapse
Torrentech Radio is currently offline.
The radio is currently offline · No scheduled sets...
Schedule · DJ-s · Stats

> FAQ - Најчесто поставувани прашања (и одговори) 
Reply to this topicStart new topic
OfflineNeverWinter
post 07. Dec 2008, 19:07
Post #1


n00b
*

Group: Members
Posts: 23
Thanks: 0
Joined: 03.12.08
From: Macedonia
Member No.: 41,024Ако не можеш да го најдеш одговорот тука постави прашање во- Bittorrent discussion или Torrentech discussion подфорумот.
 1. Што е ова??? Овој сајт изгледа премногу комплициран. Не разбирам ништо, молааам за помош!
  Вклучи го мозокот - искрено се надеваме дека го имате wink.gif - и следи го url-то едноставни процедури.

 2. Како да симнам .torrent фајл од постот?
  Додека сте логирани на вашиот account, лев-клик на .torrent линк и одбери open или download. Ако избереш open, треба да имаш bittorrent програмче инсталиран и врзан со .torrent фајловите, ако избереш download, тогаш мануелно треба да го отвориш .torrent фајлот преку bittorrent програмчето.

 3. Зошто не можам да примам invitation key во мојот mail?
  99% се шансите дека е во Junk/Bulk фолдерот...

 4. Што не е дозволено да постирам?
  Не е дозволено да постираш: дискографии или повеќе албуми од еден артист или label-и како еден торент, единечни траки, незавршени изданија, mix без листа на траки, ваши-продуцирани траки (мора да ја издадете преку нашата или друг нетлејбл).

 5. Не можам да симнам никакви податоци од .torrent фајловите од форумот.
  Бидејќи секој .torrent има уникатна членска идентификација во него, треба да станеш член, да се логираш и да симнеш .torrent фајлови од форумот. Симнувајќи ги додека си логиран како Guest-гостин нема да те доведе до никакви фајлови,бидејќи нашиот тракер ги одбива Guest leecher-ите.

 6. Симнував без проблем,и одеднаш ништо не работи освен seed-инг.
  Најверојатно сте паднати во Low Ratio Members (членови со мало ратио) корисничката група, во тој случај единствено ви е дозволено да сиидувате и да правите нови постови со .torrent фајл. За повеќе информации погледни под овој постот.

 7. Дали постои начин да добијам директна техничка помош?
  Користи IRC за мо`на директна подршка. Бидете сигурни дека ја проверивте барем оваа страна пред да поставувате прашања!

 8. Кога лоадирам .torrent за мој сеед во моето клиентско програмче, клиентот покажува дека симнувам податоци кои веќе треба да ги имам .
  најверојатно сте го погрешиле директориумот кога сте биле прашани каде да се снимаат податоците. Исто, можеби ја имате сменето содржината на директориумот кој саката да го сиидувате, или сте креирале .torrent фајл кој не е погоден за податоците што треба да ги презентира.

 9. Јас сум во Low Ratio Members (корисници со мал индекс) групата.Направив неколку нови постови со атачмент од мој .torrents за да го исправам моето UL/DL ratio (индекс), но сега неможам да симнам .torrents од моите постови, така што неможам да почнам да ги сиидувам.
  Ова едноставно не е точно. Дури и Low Ratio Members (корисниците со мал индекс) можат да симнуваат .torrent од форумот. Пробленм е ако сакаат да ги користат за leeching, бидејќи можат да бидат користени само за seed-инг. Уште еднаш, иако Low Ratio Members (корисниците со мал индекс) и гостите можат само да сидуваат, на секој му е дозволено да симне мал .torrent фајл од форумот.

 10. Заглавен сум на 98% (или слично)
  Најверојатно некое парче е измешано и циклирано. Направете (re-check) повторна проверка на торентот (стопирај го торентот, десен клик -> Force Re-check, почни го одново). Најчесто последното парче доаѓа по ова. Или иницијалниот сидер ги збркал фајловите кои ги сидува, па .torrent фајлот всушност е станат неупотреблив. Во овој случај побарајте од аплоадерот да го рекреира торент фајлот после што само повторно симнете го торентот и кога ќе го отварате прецизирајте да се симнуваат податоците во истата локација како и дефектниот торент по што ќе се симнат само 1 или 2% кои недостасуваат додека се комплетира.

 11. Што е значењето на "S L C R" колоната во листата на топици?
  S - Seeders (сидери), L - Leechers (личери), C - Completed downloads (завршени симнувања), R - Rating (Рејтинг). Сидери се бројот на лугето кои имаат комплетна копија. Личери се бројот на лугето кои имаат дел од целосната копија. Завршени симнувања е колку пати изданието е комплетно симнато од peers (zразгледувачи). Рејтинг (1-5) е системот на рејтинг на топикот. Подетални технички информации се достапни на ВикипедијаBittorrent P2P protocol страната.

 12. Како можам да симнувам торенти со Opera интернет пребарувачот?
  Отвори Tools > Preferences > Advanced (Tab) > Downloads.
  Дечекирај "hide file types opened with Opera".
  Најди "application/x-bittorrent" во листата и натисни Edit.
  Селектирај "Show download dialog" под Action.

 13. Го поправив мојот топик во Неточни топици листата, сега што треба да направам топикот да биде вратен во соодветната категорија подфорум?
  Треба да испратиш приватна порака до модераторот одговорен за подфорумот во кој сакаш топикот да ти биде преместен. Не заборавај да дадеш прецизен URL на модераторот.Ако модераторот не одговори во рок од 5 дена, ве молам соопштете ми го мене.

 14. Мојот коефициент (ratio) не се апдејтува како што треба, UL/DL вредностите се неточни.
  Тестирањето покажа дека се е ок со вашиот тракер. Сепак, може да се јават некои проблеми од страната на клиентот може да резултираат со неточни UL/DL броеви:
  1. Ако вашиот клиент не почитува тоа што торентот е приватен, добивањето на peer-те од DHT масата, ваквите uploads/downloads не се репортирани кон тракерот.
  2. Ако излезете од вашиот клиент без да ги стопирате торентите, што значи дека сите количини не се апдејтирани.
  3. ISP филтрирањето, имаат понекогаш тенденција за борба со P2P.
  4. Ситуација каде што сидувате со гостински .torrents. Не треба да се случува, но има појави на изолирани случаеви.
  5. Клиенти со багови.
  6. Ако .torrent има повеќе тракери.--------------------
I ♥ Torrentech!
+Quote Post
 
Reply to this topicStart new topic
Lo-Fi Version Time is now: 26.10.2016 - 20:07